Kun puhutaan kamppailulajeista, monelle tulee ensimmäisenä mieleen kolmen kirjaimen yhdistelmä: UFC. UFC itsessään ei ole mikään kamppailulaji, vaan se toimii promoottorina ja näyttämönä eri lajeille. UFC tulee sanoista “Ultimate Fighting Championship”. Kun puhutaan termistä “MMA” ollaan usein jo oikeilla jäljillä, sillä MMA tulee sanoista Mixed Martial Arts, joka on vapaasti suomennettuna “vapaaottelu”. MMA:ssa ottelijat yhdistelevät osaamistaan mielipuolisesti, jotta heistä tulisi mahdollisimman vaarallisia kehässä. Suosittuja taistelulajeja ovatkin esimerkiksi jujutsut, aikidot, thai-boxing, sekä perinteinen nyrkkeily.

UFC:n historia on värikäs ja se on viimeisen 10 vuoden aikana noussut järjettömän kovaan suosioon, varsinkin USA:n rajojen sisäpuolella. Ja onpa lajin suosion nousuun kiinnitetty Suomessakin huomiota jo vuonna 2009. Moni kriitikko on kuitenkin antanut negatiivista palautetta organisaatiolle, sillä se on kiistämättä ajautunut näyttämään enemmän show-painiin keskittyvältä yritykseltä, kuin klassisen MMA:n puolestapuhujalta.

Suurin yksittäinen kiitos lajin näkyvyydelle viimeisen 10 vuoden aikana kuuluu irlantilaiselle ottelijalle, Conor McGregorille. Conor McGregor on MMA -ottelija, joka muistetaan parhaiten kahakoistaan mm. Nate Diazin, Jose Aldon, sekä Floyd Mayweatherin kanssa. McGregor oletettavasti kuittasi reilusti yli 100 miljoonaa dollaria ottelustaan Floyd Mayweatheria vastaan, joka käytiin vuonna 2017. Irlantilaisen räväkkä ote mediassa ja julkisuudessa on tuonut lajille valtavasti uusia harrastajia ja rahavirtoja, sillä myös isoimmat sponsorit ovat lajista ja sen urheilijoista nyt kiinnostuneita enemmän kuin koskaan.

Vapaaottelu vedonlyönnin kohteena

Vapaaottelu ja tarkemmin ottaen UFC:n alaisuudessa tapahtuvat ottelut ovat vedonlyöntiyhtiöille suosittuja vetokohteita. Kahden miehen, tai naisen välisistä päähänlyöntikilpailuista on helppo keksiä erilaisia vetokohteita, jotka palvelevat kuluttajia, eli peliyhtiön asiakkaita. Ottelut ovat normaalisti 3x5min, poislukien titteliottelut jotka ovat aina 5x5min. Tämänkaltaiseen konseptiin on helppo keksiä pelattavaa esimerkiksi siitä, missä erässä ottelu keskeytetään, tuleeko tyrmäystä, kuka voittaaa jne. Esimerkiksi www.kelatjapelit.com sivustolle on listattu useita vedonlyöntiä tarjoavia netticasinoita, joiden pelilistoilta löytyy UFC:tä lähes päivittäisessä tarjonnassa.

Las Vegasissa otellaan suurin osa UFC:n pääkorteista (main card), jonka johdosta myös sen ympärillä syntyvä vedonlyönti on massiivista. Las Vegasin vedonvälittäjillä pitää aina kiirettä, kun isot julkkikset ja miljonäärit tahkovat satojen miljoonien edestä vetoja sisään isojen otteluiden alla.

UFC:n tulevaisuus

Lokakuussa 2018 käytiin myös paljon puhuttu McGregor v Nurmagomedov matsi, josta voittajaksi selviytyi venäläinen Khabib Nurmagomedov. Ottelu jäi historiaan valitettavasti vain ja ainoastaan siitä, että ottelun jälkeen venäläisottelija hyppäsi häkin ylitse yleisöön ja alkoi silmittömästi hakata McGregorin taustajoukkoihin kuulunutta valmentajaa. Tämän jälkeen Nurmagomedovin joukkuetoverit ryntäsivät kehään ja kävivät McGregorin kimppuun, joka vasta oli palautumassa hävitystä ottelustaan. Kyseessä oli äärimmäisen kyseenalainen temppu Nurmagomedovin puolesta, sillä USA:n lainsäädäntö ei myönnä oleskelulupaa henkilöille, joilla on rikostaustaa. Kyseinen temppu saattaa nimittäin hyvinkin poikia syytteet ja tuomion pahoinpitelystä, jonka jälkeen Nurmagomedovia ei enää nähdä USA:n rajojen sisäpuolella ottelemassa. UFC:n presidentti Dana White ei säästellyt sanojaan kuvaillessaan tapahtumia, eikä hän varmasti ole tyytyväinen UFC:n saamaan negatiiviseen julkisuuteen ottelun jälkeen. Myrsky tulee vellomaan lajin parissa vielä pitkään ja PR-henkilöstöllä on varmasti kädet täynnä töitä seuraavat kuukaudet, jotta vahingot saadaan minimoitua.

Mitä odottaa seuraavaksi?

Nähtäväksi jää, mikä on UFC:n seuraava iso vetonaula, sillä McGregorin matsit ovat todennäköisesti tältä erää oteltu. Miehen on kaavailtu vetäytyvät pois julkisuudesta, sillä hän on otellut itselleen jo taloudellisen riippumattomuuden.

Yhtenä UFC:n suurimpina toivoina pidetäänkin tällä hetkellä raskaansarjan nousevaa supertähteä, Francis Ngannouta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *