Aikido, Judo, Grav Maga, Vapaaottelu jne. jne. Lista on loputon. Maailmastamme löytyy Jujutsun lisäksi luultavasti satoja eri kamppailulajeja, joita valtiot ja niiden kansakunnat on kehittänyt koko historiansa ajan. Jotkut ovat toki tuoreempiakin keksintöjä ja joitain taas opetetaan esimerkiksi pelkästään armeijassa.

Seuraavaksi paneudummekin hieman kamppailulajien ihmeelliseen maailmaan ja selvitämme, missä kaikessa näitä tänä päivänä kohtaamme. Ihmiset tuntuvat olevan entistä enemmän kiinnostuneita kamppailulajeista ja taidamme tietää tälle syyn:

UFC

Ultimate Fighting Champion, eli UFC on yhdysvaltalainen organisaatio, joka järjestää vapaa-otteluita Amerikassa, sekä ympäri Eurooppaa. UFC:n keulahahmoihin kuuluu mm. yrityksen presidentti Dana White. White on äärimmäisen kiistelty hahmo, joka on kerännyt lähes koko uransa kritiikkiä valinnoista jotka joidenkin mielestä tuhoavat kamppailulajien kulttuuria pala palalta.

UFC on siis nimensä mukaisesti vapaaottelua, jossa lähes kaikki on sallittua. Voit siis käyttää tässä opittuja taitojasi esim. Jujutsun, tai vaikkapa judon puolelta. Ottelut kestävät yleensä 3-5 erää, joista jokainen on 5min pitkä. Kolmen erän tyyli käytetään yleensä niissä “ei niin tärkeissä” otteluissa ja viiden erän systeemiä sitten taas titteliotteluissa. Sääntöjä ei juurikaan ole, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Silmiin ei saa lyödä, maassa makaavaa ei saa potkia (lyödä saa), eikä hiuksista saa repiä. Nämä, sekä muutama itsestäänselvä sääntö (kuten se, ettei saa haaroväliin lyödä) mukaanlukien ovat ainoita rajoituksia, joita ottelun aikana ei saa tehdä.

UFC on erityisesti noussut pinnalla vuosien 2016-2018 välillä, kiitos erittäin kuuluisin Irlantilaisen ottelijan, Conor McGregorin. McGregor on yksi maailman puhutuimpia urheilijoita, eikä hänen karismaansa pysty oikein edes selittämään, ellei tätä ole itse kokenut. McGregor onnistui mm. neuvottelemaan itselleen n. 100 miljoonan dollarin nyrkkeilyottelun, maailman legendaarisimman nyrkkeilijän, Floyd Mayweather Jr:n kanssa. Mayweather tyrmäsi Conorin ottelun loppuhetkillä, mutta McGregor osoitti, ettei hän ole aivan turha mies näissäkään karkeloissa.

UFC, sekä vapaaottelu on myös erityisesti vedonlyöjien suosiossa, sillä lajilla on valtava kysyntä vetoja rakastavien fanaatikkojen keskuudessa. Monet netticasinot ovatkin heränneet tähän tulevaisuuteen jo riittävän ajoissa, sillä parhaimmillaan yhdestä UFC tapahtumasta saattaa olla tarjolla satoja erilaisia pelikohteita, viikkoja ennen itse tapahtuman alkamista!

Armeijoiden kehittelemät

Moni nykyvaltio on alkanut aktiivisesti jalostamaan jo voimassaolevia kamppailulajeja, saadakseen rakennettua näistä parhaimman mahdollisen hybridin. Mm. erikoisjoukoilla, kuten Navy Seal, tai Rainbow Six tiimeillä on jo tiettävästi olemassa olevia tekniikoita, joita ei ole mahdollista oppia näiden instituutioiden ulkopuolella. Mm. Navy Seals sotilaan on kerrottu tietävän jopa yli 100 erilaista liikettä, jolla ihmishengen riistäminen onnistuu ilman apuvälineitä. Kyseessä ei välttämättä tässä kohtaa ole enää kamppailulajista, vaan puhtaasta väkivallasta.

Kamppailulajien etu on kuitenkin se, että siellä ei kuitenkaan kukaan treenaa toisen ihmisen tappamista, vaikka väkivaltaisesta lajista puhutaankin. Väkivaltaisuudestaan huolimatta, kamppailu-urheilu on erittäin herrasmiesmäistä, jossa muistetaan vastustajaa niin tappion, kuin menestyksenkin hetkellä.

Kamppailulajien tulevaisuus

Tulevaisuus näyttää hyvältä, sillä jo edellä mainitut organisaatiot kuten UFC tekevät lajista erittäin “salonkikelpoista”, joka tarkoittaa sitä, että mahdollisuudet mm. olympialaisten urheilulajiksi ovat kasvamassa määrin. Toki esimerkiksi Karatea ja Judoa on olympialaisissa harrastettu jo iät ja ajat, mutta puhdasta vapaaottelua ei jostain syystä ole vielä koskaan nähty. Moni päättäjistä huhujen mukaan pitää lajia liian raakana, jolloin se ei valitettavasti soveltuisi olympialaisten henkeen. Nähtäväksi jää, meneekö seuraavan kamppailulajin näkemiseen olympialaisissa 5, vai 10 vuotta. Joka tapauksessa se on selvää, että lajilla on kirkas tulevaisuus edessään.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *