Jujutsu tarkoittaa löyhästi käännettynä “pehmeyden taidetta” tai “taipumisen tapaa” ja se on kokoelma kamppailulajitekniikoita, jotka juontavat juurensa Japanin samuraitaistelijoihin. Harrastuksena laji on kamppailulajeista erittäin suosittu ja helppo aloittaa. Jujutsussa käytetään laajaa valikoimaa eri tekniikoita, jotka sisältävät potkuja, lyöntejä, heittoja, sidontoja ja kuristuksia, sekä lähitaisteluaseiden käyttöä. Tästä syystä jujutsun eri puolia on löydettävissä lähes mistä tahansa kamppailulajista. Jujutsun perusidea on käyttää hyökkääjän omaa liike-energiaa häntä itseään vastaan sen sijaan, että hyökkäisi takaisin käyttäen omaa energiaa.

Jujutsulla ei ole aivan tarkkoja sukujuuria, koska sitä kehitettiin usean eri koulun puolesta monien vuosisatojen ajan. Näin ollen käytössä olevat tekniikat riippuvat pitkälti koulusta, jossa kamppailulajia harrastaa. Harrastuksen aloittava joutuu siis tutustumaan tarkemmin paikkakuntansa tarjontaan, sillä kaikki eivät välttämättä opeta samoja tekniikoita samalla tapaa. Tämä artikkeli toimii pikakurssina yleisimpiin tyyleihin. Jujutsusta on olemassa sekä perinteisiä, että moderneja tyylejä. Lisäksi jujutsussa käytettävät käsilukot ja sidontatekniikat ovat tulleet hyvin suosituiksi poliisien keskuudessa ympäri maailman.

Tekniikat – lukot, sidonnat ja kuristusotteet

Lukoilla on jujutsussa monta eri tarkoitusta. Joillakin on tarkoitus kontrolloida vastustajan asetta, kun toisten tarkoitus on aiheuttaa kipua vääntämällä niveliä väärään suuntaan, mikä yleensä johtaa vastustajan luovuttamiseen. Toiset sidontatekniikat toimivat heittojen esivalmisteluna tai yksinkertaisesti pitävät hyökkääjän sidottuna. Näiden tekniikoiden tarkoitus on kontrolloida vastustajaa ja niitä voidaan käyttää mihin tahansa niveleen, joka taipuu eli sormiin, ranteisiin, kyynärpäihin, olkapäihin ja polviin. Poliisit käyttävän yleensä sidontatekniikoita rikollisten hallintaan ja otteluissa sidonnat ovat usein viimeinen voittoon johtava liike.

Kuristusotteet ovat yksi jujutsun vaarallisimmista tekniikoista, koska niillä voi saada aikaan vastustajan tajunmenetyksen, joka voi puolestaan johtaa kuolemaan asti, jos henkitorvi vaurioituu kuristuksen aikana. Tajuttomuus tulee yleensä kolmen – seitsemän sekunnin ajaksi, koska verenkierto aivoihin katkeaa hetkellisesti. Kuoleminen pelkän kuristuksen kautta veisi yli minuutin, joten siitä syystä osa kuristusotteista on sallittuja, kun osa on kiellettyjä. Tietysti jujutsussa on myös monia kuristuksentorjuntatekniikoita ja tästä syystä jujutsu on myös erittäin suosittu itsepuolustuslaji.

Iskut ja mattotekniikat

Osa jujutsu kouluista ei panosta paljoa iskutekniikkoihin, mutta ne ovat silti osa lajia ja työkaluja, joita käyttää vastustajan voittamiseen. Yleensä kyseessä on vastustajan niin sanottuihin avainpisteisiin iskeminen eli kohtiin, jotka ovat arkoja, aiheuttavat suurta kipua tai vammoja. Omaa kehoa tai aseita voi käyttää hyödyksi iskettäessä elintärkeisiin kohtiin, kuten hermokeskuksiin, heikkoihin luihin tai suojaamattomiin elimiin. Suurin osa kouluista ei kuitenkaan hyväksy potkuja hartioiden yläpuolelle. Karate sai alkunsa jujutsu- oppilaiden, ketkä pitivät eniten iskutekniikoista, toimesta.

Mattotekniikat ovat samantyylisiä, kuin lukot, mutta niitä käytetään vastustajan ollessa maassa. Ensimmäiset tekniikat olivat erittäin yksinkertaisia ja ne pitivät sisällään erittäin vahingoittavia tekniikoita, kuten veitsellä kaivertamista tai puremista. Kilpailuja varten kehitettiin niin sanotusti hieman hienostuneempia liikkeitä. Ajan myötä mattotekniikat kehittyivät sellaisiksi, että kuka tahansa pystyi niitä käyttämään erinäisiin tarkoituksiin, kuten itsepuolustukseen tai kilpailuissa. Tästä syystä kaikista vanhimmat liikkeet ovat kiellettyjä kilpailuissa ja harva koulu niitä enää edes opettaa.

Heitot ja alasviennit

Heittotekniikat ovat yksi parhaista esimerkeistä vastustajan energian tai voiman käytössä häntä itseään vastaan. Luomalla epätasapainon vastustajalle, on helppo käyttää sitä hyväkseen vastustajan heittämiseen, mikä yleensä johtaa vastustajan päätymiseen makuulleen maahan. Tästä tilanteesta on helppo siirtyä mattotekniikkoihin, mutta yleensä voitto tuli puukkojen tai pienten aseiden kautta. Heittoja käytettiin useinten silloin, kun itse oli aseeton, mutta vastustajalla oli ase. Heitolla oli mahdollista saada vastustaja asentoon, jossa hänet oli helppo riisua aseista.

Alasvientejä ei pidä sekoittaa heittoihin, sillä lähtökohta on vastakkainen. Heitoissa käytetään vastustajan liikettä tai painoa häntä itseään vastaa, mutta alasvienneissä käytetään omaa fyysistä voimaa vastustajan maahan iskemiseen. Alasvienti useimmiten tapahtuu siten, että vastustajan jaloista tai käsistä otetaan kiinni siten, ettei hän pääse pakenemaan alasvientiä. Moderneissa kilpailuissa alasviennit ovat yleensä vahinkoja tai ne johtivat yliaggressiivisesta hyökkäyksestä. Vapaaottelussa sen sijaan alasvientejä näkee käytettävän jonkin verran, mutta ne vaativat yleensä ensin vastustajalta virheen, koska ne ovat suhteellisen helposti torjuttavissa.

Mitä sinun tarvitsee tietää aloittaaksesi jujutsun?

Tarkista ensin kaupunkisi tarjonta, jotta tiedät millaisiin tekniikkoihin he erikoistuvat. Lisäksi usein on tarjolla ilmaisia kokeiluja tosin ne saattavat olla vain tiettyinä päivinä ennen kurssin alkua. Joka tapauksessa näin saat parhaan kuvan siitä, onko jujutsu jotain mitä haluat harrastaa. Itse harrastamiseen voi riittää pelkkä löysä t-paita ja löysät housut, varsinkin aloittelukurssilla. Riippuen toki harrastuspaikan käytännöistä ja säännöistä. Joka tapauksessa pidemmän päälle tarvitset puvun, jota kutsutaan nimellä ”Gi”. Kehittyneemmät voivat tarvita hanskoja ja muita suojuksia.

Yksi laji – monta motiivia

Tänä päivänä jujutsua harrastetaan monista eri syistä. Osa opettelee sen avulla puolustamaan itseään, koska monet liikkeistä eivät vaadi paljon voimaa, ja on monia tekniikoita, joita käyttää jonkun tarttuessa sinuun kiinni. Osa taas harrastaa terveyssyistä eli kunnon kohottamisen ja sen ylläpitämisen vuoksi. Moni saa lisää itsevarmuutta harjoittelun myötä. On siis monia syitä aloittaa jujutsu harrastus, ja mikä tahansa onkaan sinun syysi, voit olla varma, että sinulle löytyy paikka, jossa harjoitella.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *