Japanilaiset kamppailulajit ovat näyttäviä ja tehokkaita kamppailumuotoja, ja ne ovat esiintyneet länsimaisessa ja aasialaisessa populaarikulttuurissa vuosien varrella. Tunnetuimmat japanilaiset kamppailulajit lienevät karate, jujutsu ja ninjutsu. Budō on puolestaan yleisnimitys japanilaisille itsepuolustus- ja kamppailulajeille. Oikeastaan ninjutsu ei ole yksittäinen laji, vaan sana kuvaa tietynlaisia taitoja: viekkautta, vastustajan välttelyä ja konfliktien ennalta suunnittelua sen sijaan, että käytäisiin suoraan hyökkäykseen. Ninjutsu-käsitteen alle arvioidaan kuuluneen noin sata koulukuntaa, mutta nykypäivään on säilynyt muutama.

Karate lienee tunnetuin japanilainen kamppailulaji. Suuren yleisön tietoon se on tullut elokuvien ja sarjojen kautta. Karate on kotoisin Okinawan saarelta ja tarkoittaa “tyhjää kättä”. Karaten ja muiden budolajien historia ulottuu muinaisiin Kaakkois-Aasian munkkeihin, jotka joutuivat opettelemaan aseettomia kamppailutaitoja. Japaniin karate saapui vasta 1920-luvulla. Laji sai suosiota ja Okinawalta Japaniin siirtynyt Gichin Funakoshi sai seurakseen muita okinawalaisia mestareita. Shotokan-tyyli (Funakoshin oma tyyli) sai rinnalleen myös muita tyylisuuntia, kuten esimerkiksi Wadoruy-karaten.

Karate Kid -elokuvat

Yksi karatea tunnetuksi tehneistä elokuvasarjoista oli Karate Kid. Elokuvasarjan ensimmäinen osa julkaistiin vuonna 1984 ja sen ohjasi Rocky-elokuvasta Oscarin saanut John G. Avildsen. Elokuvassa Ralph Macchio näyttelee Daniel Larussoa, joka on kiinnostunut karatesta ja muuttaa äitinsä kanssa Los Angelesiin. Hän tapaa talon huoltomiehenä työskentelevän japanilaisen herra Miyagin, joka opettaa uudessa kaupungissa kiusatuksi joutuvalle Danielille karatea. Herra Miyagin metodit ovat paikoitellen erikoisia, hän laittaa Danielin mm. kiillottamaan autoa ja hiomaan lattioita.

Karate Kid -elokuvassa on tappelukohtauksia, mutta elokuva on paljon muutakin. Leffassa Miyagi opettaa viisauksia Danielille (ja yleisölle) elämänkokemuksensa tuomalla varmuudella. Tavallaan hän opettaa todellista karatea. Elokuva on kaikin puolin toimiva ja viihdyttävä 80-luvun elokuva, vaikka kyseessä ei elämää suurempi teos olekaan. Näyttelijöistä Pat Morita tekee mainion roolin sympaattisena herra Miyagina. Elokuva poiki jatko-osia ja vuonna 2010 julkaistiin uusintaversio Karate Kid -leffasta, jossa pääosia esittivät Jackie Chan ja Will Smithin poika Jaden Smith.

Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat

Yksi 1980-luvun lopun ja 1990-luvun alun suosituimmista animaatiosarjoista oli Turtles – mutanttikilpikonnat (1987–1996). Animaatiosarja perustui sarjakuvaan, mutta suurimman menestyksen “turtlesit” saavuttivat juuri animaatiosarjojen ja elokuvien muodossa. Menestykseen noussut sarja sovitettiin lapsille sopivaksi ja sarjassa oli paljon huumoria. Tarinassa japanilainen ninjutsu-mestari Hamato Yoshi joutui pakenemaan Japanista New Yorkiin Oroku Sakin lavastettua tämän murhayrityksestä. Yoshi asui viemäreissä ja ystävystyi rottien kanssa. Mutageenin vaikutuksesta Yoshi koki mutaation ja muuttui osittain rotaksi. Yoshin viemäreistä löytämät neljä kilpikonnaa kokivat saman kohtalon.

Mutaation kokeneet kilpikonnat saivat Yoshilta nimet renessanssitaiteilijoiden mukaan: Donatello, Leonardo, Michelangelo ja Rafaello. Yoshi, jonka kilpikonnat nimesivät Tikuksi, opetti kamppailutaitoja kilpikonnille, joita he hyödynsivät taistellessaan Oroku Sakin (joka tunnettiin USA:ssa Silppurina) jalkaklaania, avaruusolento Krangia ja Rocksteady ja Bebop -nimisiä mutantteja vastaan. Liittolaisiksi kilpikonnat saivat mm. toimittaja Apri O’Neilin ja Casey Jonesin. Animaatiosarjan pohjalta tehtiin 1990-luvulla myös mm. elokuvia ja pelejä. Myöhemmin tehtiin uusi animaatiosarja ja 2014 julkaistiin uusi elokuva, joka sai jatkoa pari vuotta myöhemmin.

Samurai-leffat

Bujutsu on termi, joka kattaa samuraiden osaamat kamppailulajit, kuten esimerkiksi Kenjutsun, SoJutsun ja JoJutsun. Näitä alkujaan samuraiden harjoittamia lajeja harrastavat ihmiset ympäri maailmaa. Bujutsu termi tulee japanin kielen sanoista Bu (sota) ja jutsu (tekniikka). Samurait olivat sotilasluokan jäseniä feodaalisessa Japanissa ja kehittyivät alkujaan 700-luvulla ratsuväestä. Samuraita voi verrata eurooppalaisiin ritareihin ja he olivat alkujaan raskasta eliittiratsuväkeä. Samuraiden elämää ohjasivat tiukat kunniasäännöt ja velvollisuuskoodit, jotka tunnettiin nimellä bushido. Yksi vaatimus oli ehdoton uskollisuus isännälle.

Samuraiden kiehtova kulttuuri on ollut myös elokuvien aiheena. Kuuluisin näistä on varmasti Akira Kurosawan “Seitsemän samuraita” (1954). Kyseessä on leffaklassikko ja ohjaajan pääteos, jossa pikkukylä palkkaa muutaman samurain suojelemaan kylää rosvoilta. Muita samurai-aiheisia elokuvia ovat mm. Masaki Kobayashin ohjaama “Harakiri” (1962), Kurosawan ohjaamat “Kätketty linnake” (1958), “Yojimbo – onnensoturi” (1961), “Samuraimiekka” (1962) ja Ron (1985). Uudempia samurai-elokuvia edustavat esim. Tom Cruisen tähdittämä “Viimeinen samurai” (2003) ja “47 Ronin” (2013), jossa Keanu Reeves näyttelee pääosan.

Karate Girl

Karateen palasi vuoden 2011 japanilainen elokuva “Karate Girl”. Elokuvan ohjasi Yoshikatsu Kimura ja toimintaleffan pääroolissa oli Rina Takeda. Elokuvassa pääosassa on naissankari Ayaka Kurenai, joka polveutuu sisarensa kanssa legendaarisesta okinawalaisesta karate-mestari Shoujirou Kurenaista. Elämä saa rajun käänteen, kun rikollisjoukkio surmaa sisarusten isän ja kaappaa Ayakan siskon. Tämän lisäksi rosvot vievät yli 200 vuotta perheen hallussa olleen mustan vyön. Vuosia myöhemmin Ayaka päättää hankkia mustan vyön takaisin mystisiltä rikollisilta ja pelastaa siskonsa.

James Bond kohtaa ninjat

Viimeinen valinta listalla saattaa yllättää, sillä ninjoja näkyy harvemmin Bond-leffoissa. James Bond kuitenkin kohtasi ninjoja elokuvassa “Elät vain kahdesti” (1967). Japaniin suuntaava Bond (Sean Connery) pyrkii estämään kolmannen maailmansodan syttymisen: suurvallat ovat napit vastakkain avaruudessa ja vaikuttaa siltä, että joku pyrkii provosoimaan konfliktia. Elokuvan lopussa Bond hyökkää ninjaliittolaisineen SPECTRE:n tukikohtaan, joka on rakennettu kraatteriin. Ratkaisun hetkillä Bondin japanilainen liittolainen pelastaa Bondin hengen heittämällä heittotähden SPECTRE:ä johtavan Blofeldin käteen juuri, kun tämä on ampumassa 007:n.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *