Tämä on sivusto jolla kerrotaan Daitoryu Aikijujutsu, tai Daitō-ryū aiki jūjutsu -kamppailulajista, kuten se tunnetaan kansainvälisillä kentillä. Mitä siis on Daitoryu Aikijujutsu? Kuten nokkelimmat ovatkin varmaan osanneet asiayhteydestä päätellä, kyseessä on alun alkujaan Japanin saarivaltiossa kehittynyt kamppailulaji. Varhaisimmat merkinnät lajin ensimmäisistä esiasteista ovat peräti 780-luvulta, joten kyseessä on todella iäkäs ja perinteikäs kamppailulaji. Sen perustajat kuuluivat kuuluisiin samurai-klaaneihin ja monet myöhemmin kehittyneet japanilaiset kamppailulajit perustuvat juuri tähän lajiin.

Daitoryu, eli Daitō-ryūn voidaan tulkita tarkoittavan kirjaimellisesti Mahtavaa Itämaista Koulukuntaa, kun taas aiki – joka muodostaa alun Aikijujutsusta – on monien japanilaisten kamppailulajien jakama pääperiaate, jossa kamppailu tai taistelu pyritään voittamaan käyttämällä mahdollisimman vähän omaa energiaa ja voimaa. Perinteisten budolajien keskuudessa Daitō-ryū Aikijujutsu on paitsi pitkäikäisin, myös harrastajamäärältään suosituin ja maineikkain laji. Sen korkeatasoiset ja hioutuneet tekniikat sekä tehokkaat harjoitusmenetelmät ovat hyödyttäneet huomattavasti myös muiden budolajien kehittymistä, yleistymistä ja menestymistä.

Daitoryu Aikijujutsun historia

Monien lähteiden mukaan Daitoryu Aikijujutsun historia ulottuisi peräti 900 vuoden taakse, jolloin Minamoto-nimiseen samurai-klaaniin kuuluva Shinra Saburō Minamoto no Yoshimitsu ryhtyi tutkimaan nivellukko- ja kipupistetekniikoita kirurgisin menetelmin. Näiden oppien yhdisteleminen niin kutsutun “tyhjän käden” kamppailulajin, tegoin kanssa muodostivat pohjan Daitoryu Aikijujutsulle. 1800-luvulle tultaessa Yoshimitsun jälkeläisistä periytyvä Takeda-perhe, ja erityisesti Sōkaku Takeda alkoi opettaa Daitoryun oppeja myös perheeseen kuulumattomille ihmisille. Tämän vuoksi Daitoryu Aikijujutsun virallisena perustamisaikana pidetään 1800-luvun ja 1900-luvun taitetta.

Daitoryu Aikijujutsun nykyinen suosio onkin pitkälti juuri Sōkaku Takedan työn tulosta, sillä hän piti elämäntehtävänään sukunsa kamppailulajiperinteen säilymistä ja levittämistä kaikkialle Japaniin. Sōkaku Takeda kuoleman jälkeen hänen kolmannesta pojastaan Tokimune Takedasta tuli kamppailulajin piirissä tärkein henkilö, ja hän lisäsi Daitoryu Aikijujutsun oppeihin Ono-ha Ittō-ryū -miekkailutekniikoita, kehittäen omalta osaltaan Daitoryu Aikijujutsua Daitoryu Aikibudon suuntaan. Hänen jälkeensä kamppailulajilla ei ole ollut yhtä ainoaa johtohenkilöä, vaan hänen parhaat oppilaansa ovat jatkaneet lajin perinteiden ylläpitämistä.

Daitoryu Aikijujutsun tyylit ja tekniikat

Tänä päivänä Daitoryu Aikijujutsun eri tyylejä ja tekniikoita opetetaan monien eri organisaatioiden toimesta. Sōkaku Takedalla katsotaan olleen neljä keskeistä oppilasta, Tokimune Takeda, Takuma Hisa, Kodo Horikwae ja Yujiyoshi Sagawa, joista polveutuvat kamppailulajien maailmassa tunnustetut Daitoryu Aikijujutsun päähaarat. Tunnetuin ja laajiten seurattu oppilinja on Tokimunen haara, joka on löytänyt tiensä myös kansainvälisille kamppailulajikentille ja dojoille. Toiseksi suurin Daitoryu Aikijujutsu -organisaatio Takuma Hisan oppeja seuraava Hisa-haara, jonka tekniikoita tukee laaja visuaalinen oppimateriaali.

Kodo Horikawan, jota pidetään Daitoryu Aikijujutsun innovaattorina, opeista periytyy Horikawan koulukunta. Tämän koulukunnan opetuksissa uniikkia ja tunnistettavaa on erityisesti aikin erilainen rooli. Daitoryu Aikijujutsun päähaaroista väkimäärältään pienin on Yokiyoshi Sagawan oppeja seuraava Sagawa-koulukunta. Daitoryun tekniikat sisältävät elementtejä niin aiki-jujutsusta kuin jujutsustakin ja nämä tekniikat on luokiteltu kuuteen eri kategoriaan. Yhteensä erilaisia tekniikoita on Daitoryu Aikijujutsussa miltei tuhat, joten lajin todelliseksi mestariksi kehittyminen vaatii todella paljon opettelua ja omistautumista.

Daitoryu Aikijujutsun harrastaminen Suomessa

Ensimmäiset kamppailu- ja taistelulajit rantautuivat Suomeen niinkin varhaisessa vaiheessa kuin jo 1950-luvulla. Itse asiassa Suomen budolajien ensimmäinen lajiliitto, Suomen Judoliitto perustettiin jo saman vuosikymmenen lopussa. Judo on vielä tänäkin päivänä yksi suosituimmista budolajeista myös meillä pohjolassa eikä sen suosiolle ole ilmaantunut merkittäviä haastajia näihin päiviin mennessä. Daitoryu Aikijujutsu löysi tiensä Suomeen 1990-luvun puolivälissä, kun Osakassa kolme kuukautta harjoitelleet Marko Kempas ja Pasi Savoranta toivat sen Helsinkiin vuonna 1995.

Kotimainen Daitoryu Aikijujutsu -opetus perustuu Hisan koulukuntaan ja sitä edustavat kotimaiset Sasuga ry, Mudoson ry, ja Fudoshin ry opettavat niin Daitoryu Aikibudoa kuin Daitoryu Aikijujutsuakin. Molemmissa oppilinjoissa on omat erikoisuutensa ja varsinkin Aikibudossa painotetaan liikkeiden näyttävyyttä. Kamppailulajien suosio on vaihdellut vuosikymmenien välillä ja painottunut merkittävästi suurten kaupunkien alueille, sillä niistä löytyy tarpeeksi laaja harrastajapohja. Monet budolajien harrastajat eivät kuitenkaan omistaudu vain yhdelle lajille, vaan harrastavat monia lajeja jo monipuolisen osaamisen kannalta.

Daitoryu Aikijujutsu: uskaltaisinko itsekin?

Erilaisilla budo- ja kamppailulajeilla on erittäin paljon potentiaalia tarjottavaksi kenelle tahansa. Varsinkin monet perinteisimmistä ja vanhimmista itämaisista lajeista tarjoavat fyysisen harjoittelun ohella rutkasti henkisempää puolta, mikä kuuluu ehdottomasti lajien viehätykseen. Daitoryu Aikijujutsua voidaan pitää hyvin mielenkiintoisena yhdistelmänä fysiikkaa eli jujutsua ja henkisyyttä eli aikia. Lajina Daitoryu Aikijujutsu sopii etenkin kaikille, jotka haluavat oppia heittäytymistä ja omistautumista. Aseeton aikijujutsu on erinomainen tapa hankkia niin fyysistä kuntoa kuin henkisen puolen varmuutta ja osaamistakin.

Yhteenveto

Daitoryu Aikijujutsu on japanilainen kamppailulaji, jonka historiaa pidetään monipolvisena ja pitkänä. Lajin tradition mukaan ensimmäiset Daitoryu Aikijujutsun perusopit on kehitetty jo yli 1000 vuotta sitten, mutta vasta 1800-luvulta lähtien aiheesta löytyy tarkempia kirjallisia lähteitä. Sen lisäksi, että lajilla on pitkät perinteet, on se edelleen yksi harrastetuimmista budolajeista japanissa. Kamppailuteknisesti Daitoryu Aikijujutsu on yhdistelmä fyysisyyttä, jota lajissa edustaa jujutsu, ja henkisyyttä, jota edustaa aiki. Aiki on miltei metafyysinen konsepti, joka yhdistää monia muitakin perinteisiä kamppailulajeja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *